Op naar het binnenland! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Anne Spijkerman - WaarBenJij.nu Op naar het binnenland! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Anne Spijkerman - WaarBenJij.nu

Op naar het binnenland!

Door: Anne

Blijf op de hoogte en volg Anne

12 Maart 2013 | Suriname, Paramaribo

Veel vraag naar een nieuw verslag aangezien het alweer een week geleden is. Afgelopen week zijn we nog de hele week vrij geweest. Een aantal van ons moesten al stage lopen, maar wij hebben alleen woensdag even kennis gemaakt met onze stage begeleider. Vanaf nu zal ik niet meer van elke dag precies vertellen wat ik gedaan heb want dat is niet meer heel interessant.

Wat nog wel leuk is om te vertellen; afgelopen week zat ik op de binnenplaats, hier sprak ik een jongen die dansles ging geven bij het kindertehuis waar wij wonen. Ik heb hem gevraagd of ik even mocht komen kijken. Samen met Marinda heb ik gekeken naar de dansles. Onwijs leuk om te zien hoe de jongens dit deden en hoe de kinderen hier aan mee doen. Totaal geen schaamte om te zingen en te dansen met elkaar. Een van de meisjes uit de groep zong alles voor en niemand keek er raar van op. (wat een verschil met Nederland!!) Ook een duidelijk verschil in hoe de leerkrachten met de kinderen omgaan. Ze schreeuwen veel naar de kinderen en de kinderen luisteren totaal niet. Hopen dat dit op onze stage meevalt.

Woensdag was onze herkansing voor de vreemdelingendienst. We zijn op tijd heen gegaan en hebben ons visum kunnen verlengen. Gelukkig was dit heel makkelijk. Het enige wat ze gedaan hebben is een stempel in je paspoort zetten. We hebben nu een visum voor 3 maanden (t/m 28 mei) dus voor de laatste maand moeten we binnenkort nog een keer heen (dit is een stuk lastiger hebben we gehoord)

Het was deze week gelukkig nog heerlijk weer. We hebben heerlijk gezwommen en op het terrein in de zon gezeten. Vanaf zaterdag was het jammer genoeg wat minder. Veel regen gehad, maar ondanks de regen is het er niet veel kouder op geworden.

Vrijdag zijn alle mensen uit het binnenland gekomen. Marinda, Alineke en ik zijn met alle mensen uit het binnenland uit eten geweest. Leuk om iedereen weer te zien na een paar dagen. Hierna hebben we de avond afgesloten in de discotheek.

Zaterdag zijn onze coaches van school aangekomen in Suriname. We hebben met de hele Suriname groep en Eric en Bart-Jan wat gedronken bij Zus & Zo. Hierna hebben we nog een tijdje op het balkon gezeten.
Zondag zijn we met een grote groep naar het zwembad gegaan. Marinda, Alineke, Lillian en ik gingen op de fiets. Super leuk om voor het eerst echt een stukje door Paramaribo te fietsen. Een hele uitdaging met oversteken. Ze rijden/ fietsen hier links en het oversteken blijkt dan ook elke keer weer lastig. Terwijl we aan het fietsen waren begon het ineens kei hard te regenen. Ondanks de regen hebben we onze weg vervolgd naar het zwembad. Aangekomen in het zwembad is het niet gestopt met regenen. Na wat volleyballen op het grasveld (Alineke had een volleybal gekocht!) , zwemmen, en een lesje aqua joggen van juf Anne zijn we weer naar huis gegaan. Hier kwam het spontane idee om naar de pizza hut te gaan met z’n allen om daar te gaan eten. Het is de laatste avond van alle binnenlanders dus nog even genieten.

Vandaag was dan eindelijk het moment daar, we hebben onze opdracht gekregen voor de komende maanden! Om 7.45 zijn Marinda, Alineke en ik op de fiets gestapt naar onze stage plek. Een hele uitdaging omdat we niet precies wisten waar het was. Nadat 5 keer vragen en een belletje naar onze stage plek kwamen we rond kwart voor 9 aan op de bestemming. Dennis en ik zijn er achter gekomen dat het totaal niet de bedoeling is komende 3,5 maand om les te gaan geven. Onze opdracht is het maken van een handleiding voor de docenten. In deze handleiding moet komen te staan hoe leerkrachten op een creatieve en snelle manier de stof kunnen overbrengen op de kinderen. Veel van deze kinderen spreekt geen Nederlands dus we zullen veel moeten gaan werken met plaatjes e.d.

Voor onze opdracht gaan wij (Dennis en ik) komende 4 dagen naar het binnenland. We zullen hier gaan kijken op verschillende scholen en filmpjes maken van de leerkrachten. We gaan bekijken op wat voor manier de leerkrachten nu les geven en wat ze hierin kunnen verbeteren. Waar we precies naartoe gaan weten we niet. Wel weten we dat we geen bed spullen mee hoeven te nemen omdat we in een hotel slapen. Ook het eten is geregeld. Perfect dus.

In principe is het zo dat we onze tijd zelf mogen inplannen. Daarom hebben Dennis en ik afgesproken dat we vanaf volgende week elke week maandag t/m donderdag van 8.00 tot 13.00 ongeveer bezig gaan met onze opdrachten op stage. We kunnen hier heerlijk buiten bezig. We hebben dit afgesproken omdat we op stage waarschijnlijk veel beter bezig gaan dan wanneer we dit thuis gaan doen.

Ik zal nu de laatste spullen in mijn koffer stoppen en dan gaan slapen. Morgen staat de taxi om 6.30 voor de deur zodat we om 7.00 op stage zijn. Vanaf hier vertrekken we samen met onze begeleider en nog een mevrouw van Prey Skoro naar het binnenland. Ik ben erg benieuwd wat me allemaal te wachten staat. (waarschijnlijk 4 dagen zonder internet! moet lukken)

Leuk dat jullie zoveel reageren op mijn berichtjes! Erg leuk om te lezen wat jullie ervan vinden en wat jullie allemaal nog willen weten.

Nog even voor Sanne en Noa:
Het is hier super leuk hoor! Het is erg gezellig met alle vriendinnetjes ja! En het is heel warm. Bij jullie is het nog steeds koud he? Gek is dat! Ik zit hier in een korte broek en jullie moeten nog een winterjas aan. Ik mis jullie ook, maar wie weet kunnen we een keertje kletsen via skype (als papa en mama dat tenminste kennen, haha)

Liefs!

• 12 Maart 2013 - 09:52

Willeke Brand:

Wat spannend en leuk allemaal!! Meisje geniet er van! Het heeft hier nog weer gesneeuwd.
    Lieverd tot over een paar maandjes. Groetjes en een dikke kus Leo en Willeke

• 12 Maart 2013 - 17:10

Lammy:

hey Anne

wat weer leuk om te lezen hoe je alles meemaakt.Bijzonder he ,zo,n alnder land met hun andere gewoonte,s.Nu dan het binnenland in en laat ze daar maar maar weten uit wel georganiseerd land jullie komen.
    Heel veel genieten.
    groetjes Lammy

• 12 Maart 2013 - 21:04

Marloes:

Lieverd!
    Wat weer een leuk verhaal :) super tof!
    Je zit nu inmiddels al in het binnenland.. ben benieuwd hoe je het hebt! Wel beter dat je in een hotel zit zeg :) We moeten maar snel even skypen als je terug bent!
    Dikke kus xxx

• 12 Maart 2013 - 22:11

Anja:

Hoi Anne,
    Paar dagen zonder berichtjes via watts app. Voor jpu es even zonder social media . Wennen, vast wel, maar misschien ook wel eens lekker. Hoop dat je leuke ervaringen opdoet.
    Hoor snel van je
    liefs ma xxx

• 13 Maart 2013 - 18:44

Sofie:

Leuk om te lezen allemaal meis! Succes en veel plezier. Ik hou je verhalen in de gaten en we appen snel weer wanneer je weer terug bent. Xxx Sofie

• 14 Maart 2013 - 20:43

Nina:

Jooooehoe!
    Ondertussen zit je al flink in the middle of nowhere ;) maar je leest het vast als je terug bent.
    Ben benieuwd hoe het daar is! Maak je foto's? Succes met het project!
    Groetjes Nina

• 16 Maart 2013 - 09:25

Karin Jongman:

Ha anne,
    Ik liep een paar verslagen achter, maar ik heb nu aangegeven dat ik een mailtje krijg als je een verslag hebt geplaatst. Dus met ingang vana nu kan ik je op de voet volgen.
    Jullie hebben al flink wat gedaan daar. Leuk dat je ook al het land in bent gegaan. Heel anders dan paramaribo? Waar jullie verblijven ziet er lang niet gek uit, en het weer lijkt me superlekker. Hoe is het eten trouwens. Koken jullie zelf en/of proberen jullie ook de restaurantjes uit? Hoe bevalt je camera?
    Maaike liet me net een hele lieve foto van jou met een heel klein meisje zien.
    Succes met je project en tot het volgende verslag,
    Karin